Näthandel; fördelar och risker

Näthandel; fördelar och risker

Internethandel har blivit en enorm marknad över det senaste decenniet, och allt fler gör sina inköp över virtuella butiksdiskar. Allt från vardagliga livsmedel till specialiserade produkter som datorkomponenter eller importerade underkläder går att få i detta enorma nätverk. Det finns stora, kända butiker som Amazon och eBay, och mindre lokala butiker.

Varierade priser kan göra det svårt att välja var man faktiskt ska införskaffa varan man söker. Därför finns bloggar som piedpiper.se, som tipsar om de bästa nätbutikerna för alla möjliga typer av varor. Det finns flera prisjämförelsesidor man kan titta in på, men de täcker inte är bra alternativ, men de täcker inte alla alternativ som finns.

Att handla på internet har många fördelar. Du får hem varan direkt i brevlådan och behöver inte se någon i ögonen. Däremot behöver man i 99% av fallen betala innan man får se varan överhuvudtaget, så det gäller att göra efterforskning om butiken man vill handla hos. Oftast kan man göra en snabb sökning online och hitta andras omdömen, och sedan basera sitt val på det.

eBay är en auktionssida, världens mest populära auktionssida till och med, men även butiker säljer sina varor här. Här kan du få tag på näst intill vad som helst från näst intill var som helst. Kina, Amerika, Europa, där det finns varor finns det säljare som lägger upp på eBay. Här kan alla köpare lämna omdöme på varje säljare de handlat från, vilket visar andra eventuella köpare om det är värt att ge det ett försök.

Amazon både säljer varor själva och samarbetar med andra butiker. Här finns inga auktioner, men det finns mängder av återkommande varor, snarare än engångsauktioner. Handlar du från Sverige är Amazon.co.uk ditt bästa val, då .com skickar från Amerika, och ofta inte skickar till EU överhuvudtaget. Förr hade de gratis frakt även till Sverige om man handlade för över 25 pund, men detta är numera endast tillgängligt i Storbritannien.

Bästa auktionssidan när man handlar från Sverige och inte söker väldigt sällsynta varor är Tradera. Här lägger privatpersoner och butiker upp sina varor, och du kan lägga bud eller direktköpa det du vill ha, precis som vilken auktionssida som helst, men den här är så pass väl uppbyggd att det inte finns några som helst klagomål att ge.

 

För tips på sidor som handlar i specifika varor, gå till ovan nämnda piedpiper.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *