Vad kostar god tandvård?

Vad kostar god tandvård?

God tandvård är en investering i dig själv. Genom att borta tänderna och i övrigt ha god tandhygien, kan du ha friska, fungerande tänder som håller livet ut. Det finns många olika orsaker till att man kan få skadade tänder. En del kan man inte alltid göra någonting åt – till exempel olyckor i trafiken eller i sporter – men det kan man göra är att sköta om tänderna ordentligt.

Tandläkarundersökning – en viktig investering i din munhälsa

Att gå till tandläkaren för en undersökning kostar en del pengar vid varje tillfälle, givet att du är över 23 år. Priset är en anledning till att många undviker tandläkaren helt, eller i alla fall inte går så ofta som man kanske borde.

Är det skador på tänderna kan tandvård innebära ganska höga kostnader. En del kan tycka att det är orättvist, eftersom vi alla föds med olika förutsättningar. När det handlar om ett brutet ben eller en handled, så täcks räkningen nästan helt av offentliga medel. Så är inte fallet med tänderna – eller åtminstone inte för den som är i vuxen ålder.

Kostnader för god tandvård i hemmet

En bra tandborste och tandkräm kostar inte särskilt mycket pengar. De flesta tandläkare rekommenderar mjuka borstar. Utöver tandborsten finns det ett antal hjälpmedel som kan användas i hemmet. Till exempel:

  • Munskölj. En del tandläkare rekommenderar gärna munskölj som ett komplement till tandborstningen. På marknaden finns en rad olika fabrikat med varierande priser – vissa betydligt dyrare än andra.
  • Mellansrumsborstar rekommenderas av många tandläkare. De är billiga att köpa och finns tillgängligt på de allra flesta apotek. En mellanrumsborste gör det enklare att komma åt och rengöra mellan tänderna – precis som namnet antyder.
  • Tandpetare kommer i olika varianter. Gemensamt för dem alla är att de gör det enklare att rengöra mellan tänderna. Vad de kostar varierar en hel del. En del tandpetare är belagda med fluor och någon smak (ofta mint), vilka tenderar att vara lite dyrare än dem som varken har beläggning eller smak. Oavsett är det en mindre kostnad som behöver läggas.

God tandvård behöver inte kosta särskilt mycket – även om man är noggrann och har hjälpmedel som munskölj och mellansrumsborste till hands. En av de viktigaste investeringarna man gör, för god tandvård, är regelbundna besök till tandläkaren. Vill du har fler tips och råd, passa på att läs mer om tandvård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *