Stopp för skäggtrenden

Stopp för skäggtrenden

De senaste åren har en växande skäggtrend kunnat noteras över hela världen (eller nja, men åtminstone i stora delar av västvärlden). Skäggtrenden har bjudit på många intressanta syner då det bland annat har utlysts tävlingar i vem som bär det mest unika skägget. I samma veva har vi skådat skäggbalsam, olika slags oljor för ansiktsbehåring och en ganska blygsam men anmärkningsvärd återuppståndelse av det klassiska barberaryrket. Nu kan dessa dagar dock vara över.

Vad har guppyfiskar och trendiga män med helskägg gemensamt? Den här något udda frågan ställer sig tidningen Dagens industri inledningsvis i en artikel. Även om det är svårt att tänka sig någon gemensam nämnare på rak arm, är forskare överens om att båda styrs av ett så kallat negativt frekvensberoende.
Till TT säger Göran Ahlqvist som är professor i zooekologi vid Uppsala universitet att han visserligen inte kan så jättemycket om skägg sig, men i naturen går fenomenet med negativt frekvensberoende ut på att om ens egen typ är vanlig så är man inte särskilt anmärkningsvärd. Han avslutar sedan resonemanget med att säga att de som på något sätt utmärker sig klarar sig mycket bättre i evolutionen.

Ovanligt är bättre

Guppyfiskarnas färger varierar ständigt efter den här principen – honorna föredrar nämligen ovanliga färgkombinationer. Om en hane exempelvis är blå kan det innebära en fördel för honom, men bara om inte alla andra hanar är blåa. I sådana fall är det bättre att vara grön eller gul. Enligt forskare kan den här principen även appliceras på skäggtrenden.

En brittisk forskare vid namn Rob Brooks säger till BBC News att folk till exempel kan börja efterlikna filmstjärnor som George Clooney och börja odla ett liknande trendigt skägg – men så fort fler och fler börjar följa trenden så minskar samtidigt värdet av att vara en del av den. Rob menar att det mycket väl kan vara så att vi nu har sett toppen av skäggtrenden. Som flera andra trender visar sig snabbt modet i försäljning av tillbehör och redskap. Med en större e-handel kanske vi snart kan se början på en ny trend!

Nu återstår bara att se hur länge trenden håller i sig, och om forskarna har rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *