Tre tips för en trygg och bra shoppingupplevelse på nätet

Tre tips för en trygg och bra shoppingupplevelse på nätet

Allt fler svenskar väljer att beställa hem produkter från nätet. Det går ofta snabbt, är enkelt och det behöver inte dröja särskilt länge tills att varan är levererad. Dessutom kan man ju handla när man vill och behöver inte anpassa sig efter några öppettider.

 Dock har säkert de flesta hört eller läst någon skräckhistoria där en konsument blir lurad på både vara och pengar. Det här är lyckligtvis relativt ovanligt, men det finns vissa riskbeteenden som gör att sannolikheten för att råka ut för dessa oseriösa aktörer ökar. Genom att följa dessa tips kan du försäkra dig om att du får en trygg och bra shoppingupplevelse när du e-handlar.

Kolla alltid villkoren

När du handlar någonting online bör du alltid läsa igenom köpevillkoren. Villkoren för retur och reklamation är något som du bör läsa särskilt noga. Vidare är det alltid bra att förvissa dig om hur e-butikens kundtjänst nås, samt vilka öppettider som gäller.

Att noga läsa igenom villkoren är ännu viktigare om du handlar från något land utanför Sverige och EU. Blir du lurad är möjligheterna till återbetalning och hjälp i övrigt mer begränsade.

Vilken leveranstid gäller?

Leveranstiderna olika butiker emellan kan skilja sig mycket åt. Det kan även skilja sig beroende på vilken produkt det är du köper. Hos många populära nätbutiker tar det inte mer än tre till fem dagar att få hem sin produkt (om den är liten och lätt att förpacka), men beställer du till exempel från utlandet kan du ibland behöva vänta runt två – tre veckor innan varan är levererad.

Gör en snabb säkerhetskontroll

Gör du betalningen direkt i webbläsaren? I sådana fall är det bra att kolla trafiken är krypterad. Det här kollar du enklast genom att se efter att det är Https på betalningssidan. Tänk dock på att många butiker bara har Https på just de delar av sidan som hanterar känslig information. Hur det ser ut på till exempel startsidan är egentligen ovidkommande när det gäller själva betalningen.

Därtill är det bra att dubbelkolla att e-butikens kontaktuppgifter är korrekta. Det här kan du till exempel göra genom att söka upp företaget på Hitta.se eller liknande. Du kan även söka upp företaget på sidor som Allabolag.se för att titta närmare på bolagsregistreringen och för att få mer information om bolaget i allmänhet. På så vis kan du känna dig trygg med att du gör ett köp hos en seriös aktör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *