H&M gick upp – och föll

H&M gick upp – och föll

Nyligen redovisades ett resultat från storföretaget som helt klart var bättre än vad de flesta trodde. De goda resultaten gav H&M-aktierna ett rejält lyft i öppningshandeln. Efter en presskonferens med H&M:s vd skulle det här lyftet dock komma att bli ett fall. Det som sades under presskonferensen, och som ligger till grund för fallet, var att försäljningsmålen kan bli svåra att uppnå.  

Det har varit mycket rykten och hård bevakning kring H&M på senare tid. Företaget är ett av Sveriges största, men har tampats en del med hämmad tillväxt och dåliga försäljningssiffror. Inte är det särskilt konstigt att intresset kring företaget är stort – H&M är ett av de allra mest populära företagen för svenskar att köpa aktier i. Nyligen presenterades siffror som fick H&M:s aktier att gå upp, men som nu alltså gått ner efter att vd:n berättade att satta mål kan bli svåra att uppnå.

Valutaeffekter gör sitt

Prisnedsättningarna i förhållande till omsättningen ökade i andra kvartalet jämfört med samma kvartal i fjol. Detta med 0,7 procentenheter, att jämföra med analytikernas tro på 0,6 procentenheter. Det marknadsläge som gällt för externa faktorer, så som inköpsvalutor och råvaror, har varit något negativ för perioden för inköp till andra kvartalet. Detta i likhet med hur det såg ut innan det första kvartalet i samma räkenskapsår.

Satsar på online-shopping

H&M har av många inte setts som ett alternativ när det kommer till att shoppa online. Det här vill dock företaget ändra på, som framöver ska satsa ännu mer på e-handel. Försäljningen online uppger man nu utvecklas ”mycket väl” och står för över en fjärdedel av den totala försäljningen på vissa, mer etablerade, marknader. Den här andelen siktar alltså företaget på att förbättra under kommande tid.

H&M – Fakta

H&M som företag och varumärke behöver knappast någon närmre presentation för svenskarna. Kedjan är Sveriges största och säljer kläder som passar de allra flesta. Tack vare stor kapacitet och många designers kan H&M snabbt hänga med i trenderna, samtidigt som utbudet som erbjuds allt som oftast är billigt. Men visste du till exempel att…

  • Företaget har fler än 161 000 anställda?
  • H&M nästan har 4 500 butiker runtom i världen?
  • Företaget erbjuder e-handel i 35 länder och har butiker i 64 länder?
  • H&M är världens största butikskedja för kläder?
  • H&M började som en liten butik med damkläder i Västerås?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *