Övervakningskamera i hemmet – vanliga frågor

Övervakningskamera i hemmet – vanliga frågor

Att ha en övervakningskamera i hemmet kan kännas tryggt och är inte direkt något ovanligt i dagens tekniska samhälle. Däremot är det många som har frågor om kamerabevakning och det finns trots allt en del att ha koll på. Nedan följer några vanliga frågor och svar om kameror, regler och annat som är viktigt att veta innan montering.

Hur många kameror får installeras i eller utanför en privat bostad?

Det finns inga regler som säger hur många kameror som är tillåtna i en privat bostad men däremot är det inte säkert att fler kameror ger någon bättre säkerhet än färre skulle kunna göra. Finns ett behov av att bevaka till exempel flera ingångar i ett hus kan det vara bra med flera kameror med det viktiga är att placeringen är strategisk.

Behövs tillstånd för att montera övervakningskamera i hemmet?

För privat bevakning krävs inga tillstånd men det är viktigt att följa dom regler och lagar som finns kring kamerabevakning. Vid eventuella funderingar är det så ledes bra att läsa på innan en installation genomförs.

Går det att använda kameror utomhus?

Ja, det går att använda kameror utomhus – förutsatt att dom är gjorda för utomhusbruk. När en eller flera kameror monteras utomhus är det dock extra viktigt med placeringen eftersom det bara är tillåtet att bevaka den privata egendomen.

En övervakningskamera får inte riktas mot till exempel följande:

  • Gatan utanför
  • Trottoarer / gångvägar
  • En grannes tomt / egendom
  • Andra allmänna platser

Vilket skydd kan kamerabevakning ge?

En övervakningskamera i hemmet kan som sagt ge en känsla av ökad trygghet och kan minska risken att bli utsatt för brott. En synlig övervakningskamera, till exempel i nära anslutning till husets entré, kan verka avskräckande för någon som är på väg att göra inbrott.

I dom fall där brott sker ändå kan det finnas en större chans att brottet klaras upp, vilket även det kan bidra till en trygghetskänsla. Men bara för att det finns en övervakningskamera installerad är det givetvis ingen garanti för att brott, så som inbrott, stöld eller skadegörelse, inte kommer att ske.

Går det att koppla ihop kameror med befintliga larmsystem?

Ja, det kan gå men det är bäst att kolla med den aktuella larmleverantören snarare än att köpa första bästa kamera, som då kanske inte är kompatibel med just det aktuella systemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *