Värt att veta om hårtransplantation

Värt att veta om hårtransplantation

Det blir allt vanligare att transplantera hår. Varje år genomförs flera hundra tusen hårtransplantationer i världen och antalet transplantationer ökar kraftigt. Hårtransplantation är den mest effektiva metoden mot håravfall och det är inte alls så besvärligt som man kan tro.

Vad är hårtransplantation?

Hårtransplantation innebär att flytta hår från en del av hårbotten där det finns hår till kalare partier. Håravfall är ett vanligt problem som drabbar folk i olika åldrar. Vanligtvis är det män som drabbas men det finns även kvinnor som tappar hår. Oftast är det anlagen som ligger bakom och bestämmer när man tappar hår och hur mycket. På senare tid har metoderna för hårtransplantation utvecklats. Idag tycker många att en hårtransplantation känns mycket mer okomplicerat än för bara ett tiotal år sedan. Tekniken har gått framåt och läketiden är numera snabb. Man får inte ens några ärr efter transplantationen!

Det finns en rad fakta och information att ta till sig inför en hårtransplantation. För relevant och aktuell info rekommenderas kontakt med utförare. En rad företag verkar i branschen, bland andra finns https://www.hårtransplantation.net som har bred kompetens inom hårtransplantation.

Två typer av behandling

Det finns i huvudsak två slags hårtransplantation: FUE och FUT. De bägge metoderna har sina förespråkare. Den främsta skillnaden är hur kirurgen tar ut hårsäckarna från det område på patienten som fungerar som donationsområde. Lite förenklat kan man säga att FUE går ut på att ta ut hårsäckarna en och en medan man med FUT transplanterar ett helt hudområde. En typisk FUE-transplantation tar mellan 5 och 10 timmar.

Även om resultatet av en hårtransplantation kan bli mycket bra och se helt naturligt ut är det viktigt att ha rimliga förväntningar. Det är orimligt att förvänta sig samma täthet på håret som när du var i tonåren. Dessutom måste du känna till att håravfallet på de delar som inte transplanteras troligtvis kommer att fortsätta även i framtiden. Det hår som transplanterats kommer du inte att tappa men däremot kan närliggande ”naturligt” växande hår komma att bli tunnare med tiden. Det innebär att fler operationer kan bli nödvändiga i framtiden för att håret ska se naturligt ut. Du bör också känna till att man inte ser slutresultatet direkt efter operationen. Ofta tar det upp till ett år eller mer tills det transplanterade håret vuxit ut till fullo.

Vad avgör pris för hårtransplantation

Det är många faktorer som avgör priset för en hårtransplantation. Det är en bransch där klinikens status, rykte och plats spelar stor roll. Är kirurgen berömd eller inte? Sedan är det främst hur mycket hår som ska transplanteras som avgör. Man utgår från antalet hårsäckar och hårstrån när man sätter priset för en FUE-transplantation. En mindre operation brukar ligga på i storleksordningen 1 000 hårsäckar och 2 200 hårstrån. En stor operation kan handla om 3 500 hårsäckar och 9 000 hårstrån. Sverige har ett gott rykte och många upplever det som praktiskt och tryggt att genomgå operationen på hemmaplan istället för att åka utomlands. Det finns faktiskt ett säsongsmönster för hårtransplantationer och det kan vara billigare att genomföra operationen under vissa tider på året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *